Ετήσια Εκδήλωση PF MyLifePartners με θέμα: "Οι Συνεργάτες μας, το κλειδί της επιτυχίας μας"

2 Φεβ 2019

Αμέτρητοι είναι οι άνθρωποι που οφείλουν σε στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, εφορία, δημόσιους οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας αλλά και σε ιδιώτες συγγενείς, κουμπάρους, φίλους, συναδέλφους, γείτονες, φαρμακοποιούς κτλ. Ορισμένοι αποπληρώνουν ομαλά τον δανεισμό τους, άλλοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές και αποπληρώνουν με τακτική ροή, άλλοι έχουν ενταχθεί σε ειδικούς νόμους οφειλών ενώ άλλοι έχουν αφήσει τα χρέη τους απλήρωτα χωρίς καμία πρόθεση ή προοπτική ή και δυνατότητα ρύθμισης και αποπληρωμής.

Σε περίπτωση όμως που ένας οφειλέτης αποβιώσει τότε εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία που μεταφέρονται στους κληρονόμους, μεταφέρονται και όλες οι οικονομικές του υποχρεώσεις. Ο όρος Κληρονομιά αναφέρεται στο σύνολο της και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μέρος αυτής. Συνεπώς ο κληρονόμος είτε θα αποδεχθεί ολόκληρη την κληρονομιά, είτε θα την αποποιηθεί ολόκληρη. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις όταν οι υποχρεώσεις μιας κληρονομιάς είναι πολλές όπως χρέη του θανόντα προς τρίτους και φόροι κληρονομιάς, αρκετοί κληρονόμοι αναγκάζονται να αποποιηθούν ολόκληρη την κληρονομιά. Τι γίνεται όμως εάν ο θανόντας διατηρεί μια Ασφάλεια Ζωής; Εισπράττουν οι κληρονόμοι την αποζημίωση εάν προβούν σε αποποίηση κληρονομιάς;

Δείτε εδώ τι αναγράφει ενδεικτικά η εταιρεία Interamerican, όμοια όλων των εταιρειών:Από το παραπάνω απόσπασμα προκύπτει μια σημαντική λεπτομέρεια. Εάν στην αίτηση ασφάλισης ΔΕΝ έχουν ορισθεί ρητά και ονομαστικά οι «Δικαιούχοι» ή εάν τυχόν οι δικαιούχοι αποποιηθούν το ασφάλισμα, τότε η αποζημίωση περιλαμβάνεται στην κληρονομιά του θανόντα. Τι γίνεται όμως εάν οι κληρονόμοι αποποιηθούν την κληρονομιά;

Με αφορμή την αναγκαιότητα μιας Ασφάλειας Ζωής που σήμερα εξαιτίας των χρεών που φέρουν ακόμα και τα πιο μικρά νοικοκυριά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αναζητήθηκαν απαντήσεις:

α) οι Λογιστές απάντησαν πως ένα συμβόλαιο ζωής δεν θεωρείται περιουσιακό στοιχείο άρα δεν δηλώνεται στο φόρο κληρονομιάς,

β) οι Συμβολαιογράφοι απάντησαν πως θα ασχοληθούν με τα κληρονομούμενα ακίνητα,

γ) οι Εταιρείες απάντησαν πως μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου και την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών, καταβάλλουν την αποζημίωση στο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του «Δικαιούχου» που έχει ορισθεί ρητά και ονομαστικά στο συμβόλαιο και σύμφωνα με το ποσοστό του ασφαλίσματος που του ανήκει ή εφόσον δεν ορίζεται ονομαστικά δικαιούχος καταβάλλουν στους Νόμιμους Κληρονόμους όταν τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες της κληρονομιάς και δεν δηλωθεί αποποίηση εκ μέρους τους και

δ) οι Δικηγόροι απάντησαν πως η αποζημίωση από μια Ασφάλεια Ζωής «όταν έχει ορισθεί ρητά και ονομαστικά ο/η Δικαιούχος του ασφαλίσματος» δεν αποτελεί κληρονομιά αλλά αποζημίωση από ιδιωτική σύμβαση υπερ τρίτου σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως «…είναι σαν να έχει συμβληθεί η χήρα με την ασφαλιστική εταιρεία και η αποζημίωση της ανήκει...» ανεξάρτητα εάν δηλωθεί αποποίηση για το υπόλοιπο της κληρονομιάς του θανόντα.

Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό το nextdeal.gr θα πρότεινε στους φίλους και συναδέλφους εάν διατηρούν συμβόλαια με κεφάλαια αποζημίωσης θανάτου, επιβίωσης, σύνταξης, επένδυσης, υγείας, προσωπικών ατυχημάτων, δανειοληπτών κτλ. με την πρώτη ευκαιρία να ελέγξουν το πεδίο «Δικαιούχοι» της αίτησης ασφάλισης και εάν χρειάζεται να τροποποιήσουν και να ορίσουν ρητά και ονομαστικά τους Δικαιούχους του ασφαλίσματος σε συνεργασία με τους ασφαλισμένους. Με αυτό τον τρόπο ο/η Δικαιούχος του ασφαλίσματος θα εισπράξει την αποζημίωση από την Ασφάλεια Ζωής ακόμα και εάν αποποιηθεί τυχόν κληρονομιά του θανόντα. Επιπλέον θα δοθεί και μια καλή αφορμή για συζήτηση με τον/ην εκάστου ασφαλισμένο/η για καίρια θέματα χρεών και ασφάλισης που αφορούν την προστασία της οικογένειάς του/ης.

Μια Ασφάλεια Ζωής αποτελεί μια αναγκαιότητα για κάθε οικογενειάρχη και επαγγελματία που έχει οικονομικές υποχρεώσεις, δάνεια και χρέη και αισθάνεται ανησυχία και αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί και ποιος θα επωμιστεί τις υποχρεώσεις του μετά από έναν θάνατο.

Πιθανόν μια Ασφάλεια Ζωής να αποτελεί και μια προτεραιότητα έναντι σε άλλες καθημερινές επιλογές όπως η διάθεση χρημάτων για αγορές, εκδρομές, στολίδια, διασκεδάσεις, αυτοκίνητα, εξοχικά, κτλ. που χαρίζουν μεν χαρά και ικανοποίηση αλλά ορισμένα από αυτά απαιτούν χρήματα για να διατηρηθούν στην κατοχή των κληρονόμων έπειτα από έναν θάνατο.

Η παροχή «Ασφάλεια Ζωής» δίδεται από αρκετές εταιρείες όπως για παράδειγμα ενδεικτικά Eurolife ERB, Ergo, Generali, AXA, Allianz, Metlife, Interamerican, NN, Εθνική, Groupama, Ατλαντική Ένωση, κ.α. με διάφορες επιλογές, προϋποθέσεις, όρους και παροχές, ενώ δύναται ακόμα να προστεθούν και διάφορα επιδόματα που θα στηρίξουν οικονομικά σε περίπτωση που ο/η ασφαλισμένος/η επιβιώσει από κάποιο σοβαρό ιατρικό περιστατικό αλλά αδυνατεί να εργαστεί ή να επανέλθει η υγεία του στην πρότερη κατάσταση. Με την σύναψη μιας Ασφάλειας Ζωής εξασφαλίζεται με αξιοπρέπεια το παρόν και το μέλλον κάθε οικογένειας.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από τον προσωπικό σας διαμεσολαβητή για το κόστος και τα οφέλη μιας Ασφάλειας Ζωής.